Het laten aanbouwen van een serre kan interessant zijn voor jou  vanwege de extra ruimte en voor potentiele kopers van je woning in de toekomst. Hiermee kan de waarde van je woning vermeerderen en kan het later met een hogere aankoopprijs op de woningmarkt komen. Een win win situatie dus!

Prijzen voor een serre aanbouw

Met een serre wordt er extra leefruimte gecreeerd en schept gelegenheid om het hele jaar door van je tuin te kunnen genieten. In het onderstaande tabel zijn de gemiddelde kostprijs van een serre weergeven. Deze prijzen zijn inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

Aantal vierkante meter Gemiddelde kostprijs
Serre aanbouw van 10 vierkante meter Gemiddeld zo’n 9.900 euro
Serre aanbouw van 15 vierkante meter Gemiddeld zo’n 14.750 euro
Serre aanbouw van 20 vierkante meter Gemiddeld zo’n 19.750 euro
Serre aanbouw van 30 vierkante meter Gemiddeld zo’n 24.750 euro
Serre aanbouw van 50 vierkante meter Gemiddeld zo’n 39.750 euro

Je kunt je keuze voor een serre aanbouw afstemmen op jouw budget. Je hebt namelijk:

  • Standaard serre aanbouw: het gaat hierbij om een prefab constructie van kunststof met een afmeting van circa 10 m2 en geschikt voor kleine tussenwoningen. De gemiddelde prijs ligt rond de 10.000 euro.
  • Gemiddelde serre aanbouw: het gaat hierbij om een prefab constructie van kunststof met een afmeting van circa 15-20 m2 en geschikt van tussenwoningen tot vrijstaande huizen of villa’s. De gemiddelde prijs ligt rond de 18.000 euro inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.
  • Luxe serre aanbouw: het gaat hierbij om een serre die vervaardigd is uit aluminium met een afmeting van 30 m2. De gemiddelde prijs is rond 25.000 euro inclusief materiaal, arbeidskosten en btw.

De prijsopbouw van een serre aanbouw bestaat voor een groot deel uit materiaalkosten, zo’n 70% procent. De overige 30% omvatten de arbeidskosten.

Keuzes bij serre aanbouw

Je kunt de kostprijs beinvloeden door de keuzes die je zult maken voor de aanbouw van de serre. Je keuzes zijn namelijk afhankelijk van de volgende punten:

  • Gewenste afmeting bepalen
  • Materiaalkeuze
  • Glassoort

Gewenste materiaal bepalen

De keuze voor de aantal vierkante meters  voor de aanbouw van een serre is bepalend voor de kostprijs. Het is handig om te weten dat de gemiddelde kostprijs voor het aanbouwen van een serre niet lager ligt dan 1.000 euro per vierkante meter. Wel is het zo dat hoe groter de serre aanbouw, des te lager de prijs per vierkante meter zal zijn dan gemiddeld. De gemiddelde oppervlakte van serres liggen tussen de 18 en 22 vierkante meter.

Materiaalkeuze

Je keuze voor het materiaal bepaald uiteindelijk de kostprijs. Je kunt kiezen uit hout, kunststof of aluminium serres. De prijzen per materiaal zijn hieronder weergeven.

Type materiaal Gemiddelde kostprijs
Serre aanbouw van kunststof Ongeveer 12.000 euro (12,5 vierkante meter)
Serre aanbouw van hout Ongeveer 12.000 euro (12,5 vierkante meter)
Serre aanbouw van aluminium Ongeveer 14.750 euro (12,5 vierkante meter)

Het glassoort

Het aanbouwen van een serre bestaat voor een groot deel uit glas. Als huiseigenaar is het aan jou om de afweging te maken voor welk soort glas je wilt gaan. Het is handig om te weten dat de woningen die tegenwoordig worden gebouwd standaard een HR++ glas hebben. Wil je voor optimale veiligheid en sterkte gaan? Dan wordt HR+++ een goede keuze. Tevens heeft dit glassoort het hoogste isolatiewaarde en dit scheelt je later aanzienlijk op de energierekening. Hieronder zijn de glassoorten met prijs per vierkante meter weergeven.

Type glas Gemiddelde kostprijs
Dubbel glas Standaard voorzien in een serre aanbouw
HR glas Gemiddeld 5 euro per vierkante meter
HR+ glas Gemiddeld 10 euro per vierkante meter
HR++ glas Gemiddeld 15 euro per vierkante meter
HR+++ glas Gemiddeld 55 euro per vierkante meter

Vergunning vragen of niet?

Het is raadzaam om voordat je de keuze maken voor de aanbouw van een serre mogelijke vergunning te raadplegen bij je gemeente. In sommige gevallen is een vergunning vereiste. Bij serre aanbouw aan de achterkant van de woning vraagt meestal niet om een vergunning.

Serre aanbouw +